Home » » Doel Sumbang

Doel Sumbang



Doel Sumbang, seniman widang musik ti Tatar Sunda nu kakoncara, salain lagu-lagu Sunda oge lagu nu make lirik basa Indonesia. Seniman nu boga ngaran asli Wahyu Affandi ieu mimiti aub dina kancah musik Indonesia kira-kira taun 1980-an. Sipat kawihna kalayan pengucapan lagu teu sawajarna sarta kritik sosial atawa penggambaran sosial anu leuwih "membumi". Henteu heran lamun lagu-laguna tetep dipikawanoh tur dipikaresep ku baraya penggemarna nepi ka kiwari.

Doel Sumbang lahir sarta digedekeun dina kulawarga santri. Bapana nyaeta mubalig sohor di Kota Bandung anu katelah "Abah Kabayan". Ti mimiti SMP manehna geus diajar musik sarta teater ti Remy Sylado. Lagu-laguna katelah sok diselipan ku tema kritik sosial. Hal ieu narik saurang produser, Handoko Kusumo, nepi ka daek ngarekam karya-karya Kang Doel. Manehna oge anu mere ngaran "Soembang"; nepi ka ayeuna dipikawanoh kalayan ngaran Doel Sumbang. "Sumbang" di dieu bisa dihartikeun minangka sora kritik, ka sistem atawa budaya bangsa. Lirik-lirik laguna jenaka tapi ngandung kritikan anu cerdas, kawas dina lagu-laguna: Aku si raja goda, Suparti, Martini, Sakit Jiwa, jrrd.
Tapi, lagu-lagu Doel Sumbang oge henteu ngan mibanda kritik/kondisi sosial. Manehna oge bisa ngahadirkeun lirik tema kaasih anu patali jeung harti kahirupan manusa, kawas dina lagu Arti Kehidupan. Lain ngan di tingkat Nasional wae, lagu-lagu Kang Doel dipikawanoh dina lagu-lagu nu make lirik basa Sunda. Baraya penikmat lagu Sunda pasti geus pada mikawanoh kana lagu: Pangandaran, Bulan Batu Hiu, Ah Hoream, Ai, Awewe Sapi Daging, Beurit, Ceu Romlah, Sumedang, Jol, jrrd.

Kitu pisan sosok Doel Sumbang, manehna kawas henteu beak kreativitas dina bermusik. Lagu-lagu dina basa Sunda anu diciptakeunana tetep loba anu berciri kritikan sosial, kawas Pulisi Noban, Ema, Lalaki, Mang Darman, Berenyit, jsb. Lagu-lagu dina basa Sunda hasil karya lalaki kalahiran 16 Mei 1963 ieu ngalaman booming waktu "euforia" Reformasi 1998. Salain ti eta, karya-karya kawihna oge mindeng dinyanyikan ku penyanyi Sunda sejen, saperti Darso sarta Nining Meida. Doel memang sosok fenomenal ti Tatar Sunda anu terus ngahasilkeun karya dina sagala kaayaan jaman.

Bagikeun postingan ieu :

Entri Paling Populer

Banyolan Sunda
 
Support : Profil BS | Kontak Banyolan Sunda
Copyright © 2009. Banyolan Sunda - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger